Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fürdetés, tisztítás

 

 

A ketrec vagy terrárium takarítását a malacok számától függően kell takarítani. 1 malacka esetében kb. 5 naponként kell takarítani a ketrecet vagy terráriumot 2 vagy több malac esetében kb. 4 naponként kell takarítani. Alomként a forgács a legnépszerűbb és a legajánlottabb. A malacok lakhelye akkor marad a legtovább szagtalan ha a forgácsuk alá takarításukkor granulátumot szórunk. A granulátum szagtalanító hatású és nedvesség hatására szétbomlik.

 

Az alomról:  Tanácsos alomként forgácsot használni. Ám találkoztam már olyannal aki darált papírt használ alomként. Én nem ajánlom. A papír egyik hasznosításaként lehet nevezni alomként használt formáját. Szerintem nem tehet jót a malacainknak. A forgács szintén fából készül, mint a papír. De a papír nyomda festéke feloldódhat és ha nem használunk szénatartót, akkor bizony bele kerülhet a szénába. Ha papírt használunk legyen az újrahasznosított papír amin nincsen nyomdafesték.A fentiekben leírt időközönkénti takarítás forgács esetében igaz. Ha papírt használunk akkor  kb.: 3-4 naponként ( egy malac esetében) és 2-3 naponként ( több malac esetében) kell takarítani. Jobb a forgácsot laza zacskós csomagolásban megvenni. Ha tömörített kiszerelésben vesszük félő, hogy belseje esetleg penészes.

 

A ketrectakarítás menete:Először egy zacskóba szedd ki a piszkos almot, aztán töröld át a ketrec alját tiszta, nedves ronggyal. Várd meg míg megszáradt, majd szórj természetes, fából készült granulátumot ketrec aljára, nem kell túl sűrűn, de ne legyen túl hézagos sem. Ezután kb. 1 cm vastagon szórd be faforgáccsal és kész is ;)

 

A TENGERIMALAC NEM BÜDÖS CSAK AKKOR HA A KETRECÜKET VAGY A TERRÁRIUMUKAT NEM TAKARÍTJÁK KI RENDES IDŐKÖZÖNKÉNT!!! 

 

A malacok  fürdetésekor 2 dologra is kell ügyelnünk:  

1.A fülébe és a szemébe ne kerüljön víz!

2. Ne tegyük túl sok vízbe nehogy megfulladjon! 

A neve alapján ne higgyük, hogy minden malacka tud úszni, mert a mély vízben könnyen megfulladhat!!! 

Ha nem is fürdetjük sokszor malacunkat fél évente egy fürdés mindenképpen hasznos!